FIEP WESTENDORP STIMULERINGSPRIJS 2023

Dankzij de Fiep Westendorp Stimuleringsprijs kan ik de aankomende twee jaar werken aan een eigen project. Onder de werktitel 'Tussenruimte' wil ik een serie illustraties en vignettes maken rondom het thema ‘wachten’ en hoop ik vat te krijgen op een bezigheid die zowel onzichtbaar als alledaags is.

Thumbnail_Tussentijd

Wachten. We doen het niet graag. Toch worden onze levens aan elkaar geregen door momenten waarop we wachten. Het is de leegte tussen twee belangrijkere handelingen in, waarin onze tijd in de handen van een ander ligt.

Soms zijn de momenten klein en kunnen we de opgehouden tijd overzien. We wachten in de file. We wachten op de tandarts. We wachten in de coulissen tot we op mogen. Soms zijn de momenten groot en voelt het wachten als een machteloze toestand.

Dit grote wachten vormt steeds vaker een knelpunt in onze samenleving en maakt de ongelijkheid zichtbaar: Het kind wacht op opvang, de moeder wacht op compensatie, de patiënt wacht op zorg, de vluchteling wacht op asiel.

In de serie Tussenruimte wil Veerle van Herk deze momenten vastleggen in observerende illustraties en filmbeelden. Door zowel de grote als kleine momenten naast elkaar te plaatsen, hoopt ze vat te krijgen op een bezigheid die zowel onzichtbaar als alledaags is.

© Veerle van Herk

View