NORDSJØEN DIKE

Het is 2020. Nederland begint met het grootste bouwwerk aller tijden: een 600 kilometer lange dijk om de Noordzee die ons moet beschermen tegen de zeespiegelstijging. Gebaseerd op het werkelijke plan van een oceanograaf verbeeldt Nordsjøen Dike een mogelijke toekomst en bevraagt Veerle van Herk ons geloof in een maakbare wereld.

In 2020 publiceert oceanograaf Sjoerd Groeskamp zijn plan voor de ‘Northern European Enclosure Dam’ in het Bulletin of the American Meteorological Society. Zijn plan impliceert een 600 kilometer lange dijk om de Noordzee, die ons land moet beschermen tegen de stijgende zeespiegel. Hoewel dit grootste bouwwerk aller tijden tot in detail is uitgedacht en doorberekend, vormt het plan vooral een poging van de oceanograaf om ons na te laten denken over de toekomst van dit land.

Voor illustrator Veerle van Herk staat de dijk symbool voor de maakbare wereld. Technologische ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat we de natuur volledig naar eigen hand kunnen zetten. Door menselijk ingrijpen warmt de aarde op en stijgt de zeespiegel sneller dan ooit. Nederland moet iets doen om niet te overstromen. Hoe ver mogen we gaan om ons te beschermen tegen de zee?

Vanuit die vraag ontstaat Nordsjøen Dike. Een project waarin het plan van Sjoerd Groeskamp wordt verbeeld. Wat als Nederland echt zou beginnen met het bouwen van deze dijk? Wat als de Noordzee een meer wordt? Door feit met fictie te vermengen bevraagt Nordsjøen Dike ons menselijk handelen ten opzicht van de complexe gevolgen van klimaatverandering. Kijken we naar een oprecht plan B of zijn we doorgeslagen in ons maakbaarheidsgeloof?

Nordsjøen Dike begon als afstudeerproject (2020, Willem de Kooning Academie Rotterdam) en groeide uit tot een korte film (2021) en expositie waarin illustratie, film en urgente vraagstukken over de klimaatcrisis samenkomen (2022). Het afstudeerproject werd genomineerd voor de Bachelor Research Award en de Drempelprijs - 2020.

CREDITS

Scenario en Regie: Veerle van Herk
Productie: Geertje Kil
DOP: Thomas de Boer
Artdirectie: Denice Zwiers
Muziek: Joshua Aaron
Sound design: Nils Davidse
Grafisch Design: Jim Jansen
Grading: Tom Lems
Gaffer: Jaap Beyleveld
2nd DOP: Toto Kersten
Regie assistent: Jochem van Schip
Set assistent: Eva-Mirre Dam

WEB_NordsjoenDike_0-1
WEB_NordsjoenDike_3
WEB_NordsjoenDike_1-1
WEB_NordsjoenDike_4

© Veerle van Herk

View